De menselijke evolutie – GAAT NIET DOOR

Lezing door Dick Slagter over zijn boek met die titel

Ik kocht dit boek in het voorjaar van 2021 en ben met Dick in contact geraakt, wat o.a. geleid heeft tot een lezing voor studenten op de Hogeschool Rotterdam over dit onderwerp.

Hij weet op een heel heldere en relatief eenvoudige manier de evolutie van de mens kort samen te vatten. En nu is hij bereid om ook bij ons een lezing te geven

Dick zegt over zijn boek[1] “ .. In het boek 400.000 GENERATIES wordt onze evolutie voor het eerst sinds Darwin wetenschappelijk verantwoord volledig en sluitend verklaard…”

Hij is zijn hele leven al geboeid geweest door de biologie en de evolutie van de mens in het bijzonder. In 2008 las hij een boek over dit thema en kwam het volgende beeld in hem op:

“.. Een chimpansee moeder draagt haar kind de eerste jaren onder de buik of op de rug. Dat doen alle primaten. Primaten baby’s kunnen zichzelf namelijk nog niet goed voortbewegen, ze zijn daarvoor te hulpeloos. Het kind helpt de moeder een beetje door het haar op haar lichaam met de handjes en voetjes vast te grijpen. Zo zit het kind stevig genoeg en kan moeder zonder ongelukken klimmen in de bomen, op zoek naar voedsel en veiligheid. Maar kijk eens naar ons. Wij hebben geen haar op het lijf, onze huid is glad, onze kinderen kunnen zich nergens aan vast grijpen. Moeder moet het kind daarom met twee armen vasthouden, anders valt het van haar af. Dat moeten de mensenvaders trouwens ook en zo wordt klimmen in hoge bomen voor mensenouders een levensgevaarlijke klus. Dit dwong onze voor ouders er in een grijs verleden toe meer op de grond verblijven en zich daar met een kind in de armen op twee benen voor te bewegen…”

Een periode van zoeken en schrijven begon. En 12 jaar later was het boek klaar.

Hier valt natuurlijk nog meer over te vertellen en dat zal Dick doen in zijn lezing.

• Deze lezing is (gratis) toegankelijk voor leden van Natuurvereniging Hollandse Delta en de afdeling Voorne Putten Rozenburg van het IVN.

Meld je snel aan!! Er zijn ((*) en (**)) slechts 30 plaatsen beschikbaar!!!

• Jullie zijn woensdag 1 december vanaf 19.00 uur welkom in het bezoekerscentrum Tenellaplas.  De lezing begint om 19.30 uur

In dit centrum gelden ook de bekende COVID voorschriften. Zo is ook het tonen van de QR-code momenteel verplicht.

Jaap van Elst

(*):

Als er meer dan 45 aanmeldingen komen, wordt de lezing op woensdag 15 december herhaald. In totaal zijn er dus maximaal 60 plaatsen!!

(**): Mocht je 15/12 verhinderd zijn, vermeldt dat dan in de aanmelding. We zullen proberen hier rekening mee te houden.

[1] Voor belangstellenden: het boek van Dick is na afloop van de lezing voor € 17,50 (gesigneerd) te koop

Datum & tijd
wo 1 december 2021 om 19:30
Vertrekplaats

Bezoekerscentrum Tenellaplas
- Uiterlijk 21 november via lezingen.knnv.ivn@gmail.com aanmelden.